Niet je hele leven dezelfde bh-maat
Geen enkele vrouw heeft haar hele leven dezelfde beha-maat. Ook na de borstontwikkeling en het volgroeid zijn van de borsten blijven de borsten veranderen. Een gemiddelde vrouw heeft na de puberteit door haar leven heen gemiddeld 6 verschillende bh-maten.
De eerste veranderingen in de maat vinden natuurlijk plaats tijdens de borstontwikkeling. De eerste borstontwikkeling, die begint met het dikker worden van de tepels begint bij meisjes meestal rond hun tiende levensjaar. De borsten zijn meestal rond het achttiende levensjaar volgroeid. Leeftijden zijn hier zeer betrekkelijk, want vrouwen waarbij de borsten tot een leeftijd van 24 jaar blijven doorgroeien, zijn geen uitzondering.
Wanneer het meisje of vrouw tijdens of na de borstontwikkeling seksueel actief wordt, leidt dit vaak opnieuw tot een verandering (meestal voller worden) van de borsten.
De grootste verandering vindt vooor de meeste vrouwen, misschien wel tijdens hun zwangerschap plaats. Tijdens de zwangerschap bereiden de borsten zich voor op de borstvoeding. Op 'Zwangere borsten' kun je hierover meer lezen. Tijdens de zwangerschap kunnen de borsten wel met 1 a 2 cupmaat toenemen. Om die reden dragende meeste vrouwen dan ook een zwangerschapbeha of meegroeibeha tijdens hun zwangerschap.
Naast zwangerschap zorgen gewichtstoename, gewichtsafname en borstvoeding er door het leven heen ook voor dat de borsten voortdurend blijven veranderen. Overigens kunnen vrouwen tijdens het geven van borstvoeding speciale voedingsbeha's of voedingshempjes dragen.
Tot slot zullen ouderdomsverschijnselen de borsten ook op latere leeftijd nog steeds laten veranderen.
Het merendeel van de vrouwen ervaart een toename van het borstvolume (cupmaat) naarmate men ouder wordt. Alle veranderingen zorgen er voor dat veel vrouwen vaak een beha dragen van een onjuiste maat.
Door het leven heen heeft de menstruatiecyclus verder nog een invloed op de borsten. Het verschil van 1 cupmaat tijdens een cyclus is niet ongebruikelijk.